Om ni visste hur många gånger jag får höra ”Jag vill inte höja ISO, det kommer blir så brusigt då” och sen så väljer många att att istället sänka slutartiden vilket gör bilden suddig istället. Trust me, jag har också varit där!

Vad är ISO?

Jag måste nog ändå börja med att fråga dig: Har ni hört talas om ISO? Det är något som jag tror de flesta som äger en kamera har sett eller hört om. Säkert vet du också att högt ISO ger ett sorts brus, om inte så vet du det nu. Vad du kanske inte visste var att ISO står för International Organization for Standardization. Det är samma organisation som har bestämt algoritmen för ISO i din kamera som har bestämt algoritmen för hur vi exempelvis räknar tiden. Det finns jättemycket att läsa om det online om du vill grotta ner dig ännu mer.

Men jag vill snacka om hur ISO-stegen i din kamera kan hjälpa, och stjälpa, dig i ditt fotograferande. Det är ju ändå därför som du är här. Efter att du har läst detta inlägg så hoppas jag att du ska våga dra upp din ISO när det faktiskt behövs. 

Låt mig visa några exempel

Här nedan är fyra olika bilder där jag bara ändrat färgen eftersom de är ganska gula från början vilket inte är så snyggt ? 

ISO 250 – 85 mm – Bländare 1,8 – 1/160 sek slutartid

Denna bild är tagen med typ de inställningar jag skulle ha haft i dagsljus nu på vintern. 

ISO 6400 – 85 mm – Bländare 1,8 – 1/160 sek slutartid

Här är ISOn höjt ganska mycket. Men jag kände att jag ändå inte fick fram ljuset ordentligt kameran i bilden.

ISO 32000 – 85 mm – Bländare 1,8 – 1/160 sek slutartid

Här har jag nästan höjt ISOn upp till max. Du ser detaljer i bilden nu. Ja, den är brusig men den är skarp och allt syns bra 🙂 

ISO 400 – 85 mm – Bländare 1,8 – 0,5 sek slutartid

Här, för att få ha hyfsat låg ISO men för att få ljuset tillräckligt för att bli nöjd. Men då blev bilden väldigt oskarp, inte så snyggt va? 

Olika ISO, samma ljus

Så, för att visa att det är bättre att höja ISO än att gå in och öka exponeringen i efterhand så vill jag visa hur bilden påverkas av det. 

ISO 250 – 85 mm – Bländare 1,8 – 1/160 sek slutartid

Ser du mönstret i denna bild? Jag har maxat exponeringsinställningen i Lightroom för att få det någorlunda jämt med de andra bilderna. Då skapas det här rutmönstret över bilderna. En väldigt brusig bild, ser nästan ut att ha tappat kvalité. Håller du med? 

ISO 6400 – 85 mm – Bländare 1,8 – 1/160 sek slutartid

Denna bild har jag ”bara” behövt öka exponeringen med 50%. Lite av mönstret framträder men inte alls lika mycket. 

ISO 32000 – 85 mm – Bländare 1,8 – 1/160 sek slutartid

Denna bild har jag inte rört exponeringen alls i. Så här ljus var bilden från början. Väldigt lik den ovan men om du är noga med detaljer så kan du se att i det svarta så kan du se att det är brusigare i den bilden med mindre ISO än denna med 32000 i ISO. 

ISO 400 – 85 mm – Bländare 1,8 – 0,5 sek slutartid

Denna bild är fortfarande suddig. Haha! 

Sammanfattning

Så, vilken bild föredrar du? 

1: ISO 400 – Slutare 0,5
2: ISO 32000 – Slutare 1/160
3: ISO 250 – Slutare 1/160

Personligen så föredrar jag tvåan. Jag vet vad jag kommer få. Visst, bilden är brusig men med lite brusreducering så kan jag få bort lite. Här har jag tagit bort 23% av bruset (brukar inte gå högre då det kan få vilken bild som helst att se tecknad ut) och bruset försvinner mycket mer ur den med 32000 i ISO än den med 250. 

Vänster ISO 250 – Höger ISO 32000

Så, om du fortfarande inte vill höja din ISO så rekommenderar jag att investera i blixtar eller riktigt bra lampor så du kan ljussätta dina bilder på så sätt istället. Att göra bilder svartvita kan också vara ett sätt att ”rädda” en brusig bild då det ger en vintage look till bilden. Eller lägga på mer brus, vilket går att göra i Lightroom bland annat. 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *