Att hitta den perfekta kameran i den djungel av kameror som finns därute kan vara svårt! Framförallt när du köper din första kamera. Det finns några saker som du bör tänka på när du köper din första kamera.

Vad är din budget?

Detta är det viktigaste. Vilken kamera har du råd med? Att äga utrustning är dyrt och något som de flesta av oss bygger upp under flera år. Så sätt din budget först. Tänk på att om du vill kunna byta objektiv så ha med kostnaden för objektivet i priset.

Spelar märke roll?

I slutändan spelar det ingen roll vilket märke på kameran du faktiskt har. Jag, personligen, skulle rekommendera att gå på de stora kameramärkena då de har stor variation av kameror och det är lätt att hitta objektiv och andra nödvändiga tillbehör. Jag rekommenderar alltså att välja Canon, Sony eller Nikon. Personligen så använder jag Canon och Sony men har även använt Nikon och gillar dem alla tre. Hade jag köpt en första kamera idag hade jag förmodligen gått på Canon då det är flera i min närhet som också fotograferar med Canon. Det gör att jag exempelvis kan låna objektiv, kanske till och med batterier och laddare av dem. Perfekt om något råkar hända med mina grejer. Exempelvis har min svärfars Canon kommit till nytta när jag behövde två kameror till bröllopssäsongen en sommar.

Hur tänker du använda kameran?

Är det för video eller stillbild? Vill du kunna sätta på exempelvis mikrofoner och blixtar direkt på kameran? Vill du kunna se dig själv när du fotograferar eller filmar? Är en flip-out-screen viktig? Vill du kunna skicka bilder enkelt mellan kamera och telefon? Måste den kunna filma i 4K? Går det att plåta i RAW? (Alla kameror kan faktiskt inte det) Det finns många frågor som du kan ställa dig. Det du måste fråga dig är vad är viktigast. För mig, när jag köpte min senaste kamera så var det;
1. Fokus på fokus, jag vill ha de skarpaste bilderna.
2. Måste vara fullformat.
3. Måste vara mindre och enklare att ha med mig.

Vill du kunna byta objektiv på den?

Att kunna byta objektiv på din kamera är olika viktigt för olika personer. Ska du ha en kamera som du kan leka lite med men som mest är för att dokumentera vardagen, kanske barnen, kanske resor så brukar en helt vanlig point and shot funka fint. Point and shot brukar man kalla de mer kompakta kamerorna. En som du bara behöver sätta på och börja plåta i princip. Systemkameror finns i alla möjliga storlekar så du kan få ganska små kameror där med men med valet att kunna byta ut ditt objektiv om så önskas.

Mina rekommendationer

Jag tänker inte ge dig några rekommendationer. Jag kan berätta vilka kameror jag har men det behöver inte betyda att de är de bästa eller de som du behöver.
I min kameraväska finns en Canon 6D, en Sony A7III och en Canon M3. Jag har även en GoPro5 för att exempelvis kunna filma under vatten osv.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *