Om du har en kamera, som inte är din mobil, så finns det ofta en siffra på själva objektivet som kan vara exempelvis 50mm. Siffran där är brännvidden. Och för att förklara det snabbt så är det alltså avståndet från glaset i din kamera till själva sensorn i kameran. Det är det som bestämmer hur objektet som du fotograferar upplevs när bilden är tagen. Jag ska försöka visa på hur det funkar och hur den du fotograferar kan upplevas olika beroende på vilket objektiv som du har valt. 

Till min hjälp har jag objektivet som du ser ovan. Det är ett stort och tungt men fint objektiv från Sigma. 24-105 i brännvidd och har som störts bländare 4 och minst bländare 22. (Vill du att jag gör ett inlägg om bländare och hur det påverkar bilder?) Anyhow, jag har tagit fem bilder på olika brännvidder och jag har försökt att få till ungefär samma inramning av ansiktet. Även om det ser ut som kameran kommer närmre ansiktet för varje bild så har jag backat för att få likadana urklipp.

Hur ser olika brännvidder ut?

Den första bilden här är tagen när kameran är som mest utzoomad. Alltså på brännvidd 24 mm. Det är nästan så det blir lite fish eye här. Alltså lite som på en GoPro eller liknande kameror. Jag står här väldigt nära kameran och som du ser kan jag få med bokhyllan i bakgrunden. Det är för att vid 24mm är utsnittet från kameran ganska vid så den plockar upp mycket. 

Redan här vid 35, en av mina favoriter när det kommer till brännvidd. Genast så kan du se att exempelvis hyllan är borta men också att det ändras lite i mitt ansikte och att mindre delar av mitt hår syns. Ansiktet känns också mer naturligt. 

Vid 50mm brukar man säga att kameran uppfattar det den ser på samma sätt som ögonen. Alltså så som jag ser ut här ska då vara så som personer ser mig i verkligheten. Denna brännvidd är därför en av de mest populära vid porträtt även om exempelvis 85mm börjar komma upp högt på den listan tillsammans med 35mm. 

Här vid 70 så upplever inte jag så stor skillnad från 50mm i mitt ansikte men du kan se att mina axlar nu täcker hela nederdelen av bilden tillskillnad från ovan och att jag får svårare att få med hela huvudet i bild. 

Här är vi riktigt nära. Som sagt så är detta inte ett test i att se hur nära du kommer med ett objektiv utan hur de olika brännvidderna exempelvis påverkar någons ansikte. Hänger du med? Jag ska göra det supertydligt. 

Ser du skillnaden?

 Bilden till vänster är hur mitt ansikte uppfattas vid 24mm och bilden till höger är hur mitt ansikte uppfattas vid 105mm. Därför kan det vara viktigt att veta vilken typ av objektiv du ska ha vid olika former av fotografering. Självklart ska du vara kreativ och kan använda vilken variant som helst men ska du exempelvis fotografera porträtt så rekommenderar jag att hålla dig mellan 35-85mm för att just få ett naturligt utsnitt av den du fotograferar. 
Till sist vill jag poängtera att alla bilder är tagna med samma slutare och iso, jag har bara fått backa längre bort från ljuskällan och därför har också ljuset i mitt ansikte förändrats. 

Faktisk brännvidd

Eftersom olika kameror har olika sensorer så upplevs brännvidd olika. Vilken sort sensor du har står oftast på förpackningen till din kamera eller så är det bara att googla. Fullformat är det format så man brukar använda som mått för att få ut en faktisk brännvidd. Om du, som jag, har exempelvis en Sony a7III eller Canon 6D så har du fullformat och den brännvidd som då står på ditt objektiv är det som gäller. Om du har en APS-C sensor istället så ska du ta den brännvidd som står på ditt objektiv och lägga på 1,5. Alltså om du då har ett objektiv som ska vara 50mm så tar du 50×1,5 och då får du 75 i brännvidd. Om du har en Micro Third kameran, som exempelvis en Panasonic eller Fujifilm (de har fullformat också men deras vanligaste är micro third) då måste du 50×2 istället då de har ännu mindre sensor. Hänger du med? Jag har ett inlägg på gång om detta som snart kommer så om du vill veta mer så kan du passa på att ställa dina frågor här i kommentarerna så ser jag till att jag svarar på det där. 

Vilken är din favorit-brännvidd?

Om du har några funderingar så lämna en kommentar nedan så ska jag svara på den så snart jag kan. Sen undrar jag om du vill veta mer om hur brännvidden påverkas av om din kamera har en fullformatssensor eller exempelvis en aps-c-sensor? Vet du inte vad dessa ord betyder så är det okej, jag kan besvara dem i det inlägget. Jag undrar också om du vill veta mer om hur bländare påverkar dina bilder? Lämna gärna en kommentar nedan så vet jag vad du vill lära dig mer om. Kanske är det något helt annat och det är också okej! <3

Detta inlägg är en del av min julkalender 2018. Du hittar de andra inläggen här.

(Visited 121 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Madde, Life at core 5 december, 2018 at 13:21

  Jätteintressant! Jag har två objektiv till min kamera och använder alltid det ena till porträtt men nu förstår jag också varför jag tycker det blir så mycket bättre! Gärna mer om bländare 🙂

  Reply
  1. Caroline 5 december, 2018 at 16:26

   Kul att du har kommit till den förståelsen! Blir nog ett avsnitt om bländare här i kalendern också 😀 Kändes som en logiskt uppföljare. 😀

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *