Det är ganska enkelt att skapa montage av flera bilder och skapa en bild som denna.

Det du behöver är:

  • En kamera som du kan ha manuell fokus på
  • Ett stativ
  • Någon att plåta
  • Eventuell fjärrkontroll eller en app att styra kameran med mobilen, (endast nödvändigt om du ska plåta dig själv och du inte vill eller kan använda självutlösare)

Det du behöver börja med är att bestämma ett ställe någonstans där du ska ta bilden. På första bilden så sätter du fokus på det som ska plåtas och sen slår du över så ditt objektiv är i manuellt fokus. Det gör att alla bilder som du tar har samma fokus vilket gör att det ser verkligare ut och gör det enklare för dig.

Sen tar du dina bilder. För att göra det mer enkelt för dig försök att ha poser där du aldrig är ”i vägen” för dig själv. Jag har gjort det enkelt och valt att bara ta tre bilder för att visa dig hur jag gör. Du får gärna experimentera hur mycket du vill.

Så här gör jag

När jag har tagit mina bilder så importerar jag dem till Lightroom. Gör en redigering på första bilden och sen synkar över samma redigering på alla bilder. Så alla får exakt samma ljus och färg.

Sen markerar jag de bilder som jag vill ha. Högerklickar och väljer Redigera i -> Photoshop.

Då öppnar sig bilderna i Photoshop. Då lägger jag över så du får alla bilder på en av filerna. Precis som jag visade när vi gjorde dubbelexponeringen.

När jag sen fått alla över så att jag har alla bilder på en så väljer jag Maskerings verktyget. Jag valde det rektangulära. Sen satte jag luddet/feather på 100. För om det blir någon kant någonstans så är den inte supertydlig. Det kan ju funka mer eller mindre bra. Så markerade jag det i bilden som jag ville få fram.

Sen raderar jag bara genom att trycka på backslash eller delete. Då tar jag bort det som är inom markeringen och bilden under kommer fram. Efter det så markerar jag bilden under och gör samma sak en gång till.

Då kan du se att benen exempelvis inte följde med hela vägen. Så då är det bara att ta fram suddverktyget istället. Jag valde 80 i storlek och sen hårdhet 75%. (När du suddar så kan du välja att ha opacitet på ca 50 för att se vad som kommer fram under så du ser vart du suddar.)

När du är klar, välj Spara som… och välj jpeg när du sparar. Och sen har du en bild som denna! =D

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *