Hur du kan ha två kameror från olika märken utan att behöva ha dubbla uppsättningen objektiv.
Svaret är Metabones

Metabones framsida

Metabones gör adapterar så du kan ha näst intill vilket objektiv som helst på vilken kamera som helst. Du behöver dock olika adaptar för olika objektivfattningar. Alltså, du kan inte ha samma adapter och sen använda objektiv som är för Sony, Canon och Nikon på samma. Utan då behöver du ha en som är för vardera kameramodell. Jag hoppas att jag inte krånglar till det. Jag har denna adapter. Den för att objektiv som vanligtvis ska passa på Canon nu också passar på min Sony. Om jag skulle vilja att objektiv från Nikon ska passa på min Sony så behöver jag ha en annan adapter.

Metabones baksida

Varför använder jag adapter?

Jo, jag har ju som sagt en Sony a7III och en Canon 6D. Anledningen till att jag har två kameror är för att det gör arbetet snabbare när jag plåtar för jobb. Jag kan då ha två olika objektiv med olika brännvidd och på så sätt inte behöva byta objektiv på kameran varje gång utan bara byta kamera. Det gör det effektivare för mig, jag kan hinna få fler bilder till kunden, mindre stress, mer bilder etc. A win win så att säga. Jag har valt att använda två olika märken eftersom Sonyn funkar bättre vid filmning plus att den är spegellös så den är något mindre än min Canon vilket gör den enklare att ha med sig när jag bara behöver en kamera.

Men! Att ha dubbla uppsättningar med objektiv är dels onödigt för konsumtionen, min plånbok men också för ryggen. Ett objektiv är i sig inte så tungt, oftast, men i längden blir det tungt om jag ska bära omkring på samma typ av objektiv för två olika kameror när jag istället bara behöver ett.

Varför Metabones?

Helt ärligt var det det som internet tipsade mest om. Det finns så klart andra adaptrar. Säkert mycket billigare också men jag valde denna. Eftersom Sony a7III har något som heter Eye-AF, och det också är en av anledningarna till att jag köpte den, så kändes det viktigt att ha en adapter som såg till att jag kunde använda funktionen även med Canons objektiv.

Märker du någon skillnad när du har ett Canonobjektiv eller ett Sonyobjektiv?

Nej, egentligen inte. De fokuserar lika fort. Det finns ju såklart en nackdel i att adaptern gör att ditt objektiv bli längre eftersom adaptern lägger på nästan två centimeter. Men för mig har det verkligen inte varit en deal breaker. Det blir lite framtungt när jag använder mitt Sigma 24-105mm eftersom det är ett ganska tungt objektiv. Men jag är van att behöva hålla under objektivet på den även på min Canon så det gör mig inget.
Jag märkte dock att alla objektiv inte funkar med denna. Jag har ett Tamron 70-200mm. Som har bra många år på nacken och det funkade inte alls med denna adapter och ville inte få kontakt.

Canon 35mm 2.0 på Sony a7III

Sammanfattning

Om du vill testa på något nytt märke, och idag plåtar med något annat märke, så rekommenderar jag verkligen att skaffa en adapter istället för att börja köpa på dig massa nya objektiv också. Eller om du och en kompis plåtar mycket ihop och vill kunna byta objektiv. Ha dock koll på att ditt objektiv funkar med adaptern. Dessutom så är det svårt att hitta adaptrar som gör att du kan ha Canonobjektiv på Nikon.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *