Det här med att hitta rätt bländare kan vara svårt ibland. Fast egentligen är det ganska lätt. För du kan, om du vill, ha bländarförval inställt på din kamera. Jag lovar att berätta mer om det en annan gång. 

På detta objektiv kan bländaren gå upp till 2.8 vilket du kan se där där det 1:2.8. Det kan också vara ett f som ser ut såhär:f

f

Vissa objektiv har också bländarsiffror som är exempelvis 3.5-5.6. Det innebär att ditt objektivs bländaröppning kan vara olika stor beroende på vad brännvidden ligger på. Alltså hur mycket du ”zoomar” in med ditt objektiv. Idag har de flesta kameramärken ett objektiv på 50mm i brännvidd och 1.8 i bländare till ett hyffsat budgetpris då jag skulle rekommendera det som ett första objektiv mer än det kit-objektiv som följer med vissa kameror.

Kort skärpedjup

För att uppnå kort skärpedjup så behöver du ha en stor öppning på din bländare, så du släpper in mycket ljus. Alltså en så låg siffra som möjligt. Jag har ett objektiv som går ner till 1.4 i bländare men det jag har använt i dag för att visa skillnaderna på de olika skärpedjupen är Sonys 50mm 1.8. Så jag kommer alltså inte lägre än till 1.8 men det gör inte så mycket, det blir ett fint skärpedjup av det. 

ISO 160 – 50 mm – bländare 1.8 – 1/125 sek

Här är vårt pepparkakshus som vi har ståendes hemma i matsalen. Det tyckte jag passade utmärkt för att visa på hur olika bländare ger olika effekt i bilderna. På samtliga bilder som ser ut som detta ligger fokusen på vänsterkanten av taket, där kristyren rinner av lite. Som du kan se är bländaren på 1.8 här och bara godisarna närmast i bild är i fokus (endast första raden) samt så uppfattas som delar av väggen vara i fokus även om det inte är det. 

ISO 320 – 50 mm – bländare 2.8 – 1/125 sek

Här har jag ökat på bländaren lite, nu har jag samma bländare som är det minsta möjliga för det objektivet som jag använder som exempel högst upp i inlägget. Ser du att det inte är superstor skillnad, kanske lite på väggen men inte mycket annars. Det har dock hänt lite med lamporna i bakgrunden till höger, de ha fått en annan form. 

ISO 800 – 50 mm – bländare 4.0 – 1/125 sek

Bländare 4 är en av mina favoritbländare efter 1.4. Det som du vill ha fokus är helt i fokus men du behåller en oskärpa i bakgrunden som fortfarande är mjuk. 

Långt skärpedjup

När vi börjar gå över 4 i bländare så börjar jag tycka att det är ett långt skärpedjup, detta är naturligtvis tycke och smak, jag vet inte när det officiellt är ett långt skärpedjup eller inte. 

ISO 1600 – 50 mm – bländare 5.6 – 1/125 sek

Denna bländare är ibland vad du kan få som minsta om du skaffar dig ett kit-objektiv. Men se, om du är helt ”inzoomad” med det när du tar porträtt så kan du ändå lyckas få skarpa ansikten men mjukt i bakgrunden även om vi såklart nu ser en ganska bra skillnad på första bilden och denna. 

ISO 1600 – 50 mm – bländare 8.0 – 1/125 sek

Denna bländare brukar jag ha när jag tar mindre gruppbilder. Jag har även denna bländare när jag tar produktfoto om det är så att hela produkten ska vara i fokus. Om du ser skapas det fortfarande en mjuk övergång på vänstra sidan av taket. Men på högra, där det är ett större djup i bilden så poppar det mer ut från bilden. Taket är skarpt medans bakgrunden fortfarande är mjuk.

ISO 4000 – 50 mm – bländare 11 – 1/125 sek

I mitt sista exempel så kan du verkligen se att även bakgrunden börjar bli skarp. I de första bilderna så kanske du undrade vad som var bakom huset, nu ser du det tydligt. Du kanske även ser hur lamporna har ändrat sig i bilden. 

Vänster bländare 1.8 – Höger bländare 11

Här kan du se skillnaden mer tydlig. Eller hur? 
Jag hoppas att du lärde dig något nytt idag och att detta gör det enklare att förstå dina inställningar på din kamera. Om inte, ställ gärna frågor i kommentarerna så svarar jag på dem så snart jag kan! 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *