Bor du, likt jag, nära vatten så har du nog dimma ganska ofta nu för tiden. När det varit ganska kallt på natten och sen kommer solen fram på morgonen. Då rekommenderar jag dig verkligen att gå ut och fånga den vackra dimma som blir. 

Hur ska jag tänka när jag fotograferar dimma?

Eftersom dimman är vit så behöver du ha något i bakgrunden som skapar kontrast. Exempelvis en skog eller något annat liknande. Det framhäver älvorna, som man kan kalla den dimma som dansar över sjöarna. 

Dimman med solen från sidan. Här kommer solen från höger sida in i bilden. 
Inställningar på kameran: 1/160 sek med bländare 2,8

Ett annat tips är att låta solen skina, om solen skiner, från sidan. Hänger du med? Försök att ha solen till höger eller vänster om dig istället för att försöka fotografera rätt in i solljuset. Personligen upplever jag det som vackrast när jag ser åt det hållet med ögonen men din kamera kommer troligtvis inte uppfatta samma saker som ditt öga. 

Exempel på hur det kan se ut när en fotograferar dimman i motljus. Tagen vid samma tillfälle som bilden ovan. 
Inställningar på kameran: 1/200 sek med bländare 5.0

Vad gör jag om solen inte skiner då?

Om solen inte skiner kan du fortfarande fånga det magiska med dimman. Den blir lite mer mystisk då. Försök fortfarande att ha något som kan få fram kontrasterna. 

Inställningar på kameran: 1/200 sek med bländare 4.0

Saknar du något? Har du fortfarande funderingar kring hur du fotograferar dimma? Skriv då gärna din fråga i kommentarerna så lovar jag att svara. 
Eller har du fler tips? Jag vill gärna veta mer, dela gärna med dig av det i kommentarerna. 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *