Här om dagen pratade vi om brännvidd och hur det påverkar dina bilder. Idag tänker jag att vi ska djupdyka mer i vad faktisk brännvid är och vad det innebär. Jag kommer att fokusera på fullformatssensor (här efter kallat fullformat) och APS-C-sensor (här efter kallat cropformat). 

Beroende på vilken kamera du använder så kan bilden påverkas, oavsett om du har exakt samma objektiv som sin kompis men ni har olika kameror. Jag har i mitt test använt två Canon. En 6D som är en fullformat och en 60D som har en cropsensor. Båda har ett 50mm objektiv på sig och förväntas därför ge samma typ av bild på samma avstånd. 

Vänster = cropsensor – – – – – Höger = fullformat

Detta är för att sensorn som fångar bilden, är olika stora i kamerorna. Fullformat är 24×36 mm stor medans APS-C sensorn är 14,8×22,2 vilket är nästan häften så stor. Därför borde du, när du använder ett objektiv som är låt säga 50mm på en kamera med APS-C göra en lätt uträkning för att få fram ungefär vilket faktisk brännvidd du kommer få ut. Eftersom APS-C är nästan häften så stor så behöver vi lägga på 50% på brännvidden. Så då tar du 50×1,5 vilket blir 75 i faktisk brännvidd. Det betyder att om du använder ett 50mm objektiv på en APS-C sensor så kommer bilden bli som om du skulle ha ett 75mm objektiv på istället.

Hur vet jag vad min kamera har för sensor?

På vissa kameror är det superenkelt! Exempelvis så har Nikon en liten märkning på alla sina kameror. Står det FX nere i högra hörnet på framsidan på din kamera så är det en fullformat. Står det DX så har den en APS-C sensor. De har även satt DX märkningen på deras objektiv som är speciellt framtagna för DX-kameror. Detta är för att om du använder ett objektiv som är för fullformat på en kamera som har APC-S sensor så kommer du få upp en liten ruta din viewfinder och det är inom den rutan som din bild kommer bli, men hade du haft en fullformat så hade den fångat allt som du ser ut genom viewfindern. Men med Nikons DX-objetiv så slipper du rutan då Nikon har mörktlagt den delen som du inte kommer få vilket gör det enklare för dig att ta din bild. 

Canon har liknande system med sina objektiv. Deras EF-S-objektiv gör samma sak som Nikon DX-objektiv. 
På Canons kameror så är det också ganska enkelt att lista ut vilka som är fullformat eller inte. Alla deras kameror som bara har en siffra är fullformat. Alltså 1D, 5D och 6D. Dock har den en som de har döpt till 7D och den är INTE fullformat utan har APS-C sensor. Precis som alla deras kameror som är två siffriga och uppåt, som 80D och 2000D. 

Sonys A7- och A9-serie är fullformat. De har två objektivfattningar men håller på att avveckla A-fattningen så jag fokuserar bara på E-fattningen.
Deras fullformatobjektiv heter FE medans deras objektiv för APS-C bara heter E. 
Alla andra kameror från Sony är APS-C sensor

Spegellöst då?

Låt oss prata om det i ett annat inlägg men vi kan lyfta det lite kort här. 
Nikon har en spegellös serie som heter Z och där är alla kameror fullformat. 
Canon har två spegellösa serier EOS M (alla är APS-C) och EOS R (finns bara en och den är fullformat)
Näst intill alla Sonys kameror är spegellösa. 

Vänster = cropsensor – – – – – Höger = fullformat

Ställ gärna frågor om faktisk brännvidd!

Jag hoppas att du har hängt med i mina förklaringar och vet mer om vad faktisk brännvidd faktiskt är nu, annars så fråga så ska jag svara så gott jag kan! =D 

(Visited 122 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *