Detta funkar lika bra på ljus som på lampor, men eftersom ljus inte är lika starka i sitt sken så kan du behöva justera om inställningarna för att det ska funka bra. Under varje bild så skriver jag vilka inställningar som jag har haft för just den bilden. 

– ISO 400 – 50 mm brännvidd – bländare 18 – 30 sekunder slutartid –

Hur tar jag en bild i mörkret då?

Det du ska tänka på är att om du vill få till den där stjärneffekten på lamporna är att du ha en bländare på minst 11. Det är alltså ganska högt. Det gör också att stora delar av bilden är skarp eftersom skärpedjupet är så stort. Men så är det ju också därför slutartiden behöver vara så lång. Som ni kan se har jag valt 30 sekunder på båda bilderna, vilket är den högsta slutartiden som är förinställd på kameran. Vill du ha längre så kan du ha det om du har inställningen B på din kamera. Notera att alla kameror inte har den inställningar. Längst ner i inlägget har jag skrivit hur den inställningen funkar.

– ISO 400 – 24 mm brännvidd – bländare 16 – 30 sekunder slutartid –

Eftersom du har en så lång slutartid så är det viktigt att det inte rör sig någonstans. Så därför rekommenderar jag inte att du trycker på avtryckaren, direkt på kameran, för att starta slutartiden. Det är bättre att ha en extern avtryckare istället. Antingen via sladd eller någon typ av trådlös variant som finns att köpa eller så kan det finnas en app till din telefon om det är så att din kamera har WIFI. 

Min bild blir suddig! 

Om det är så att dina bilder ändå blir skakiga så kan det bero på att det är vibrationer som du kanske inte känner av men din kamera känner av. Då kan det vara bra att kolla om det är så att du kanske gick omkring så det blev vibrationer. Eller så är det någon som går runt i lägenheten under dig eller så. Jag tog denna bild och jag kan för mitt liv inte komma på varför den blir skakig men antagligen gled stativet lite eller så var det andra gäster på hotellet som orsakade vibrationerna för jag stod blixtstilla och tog om bilden flera gånger. Men som tur var lyckades jag tillslut. Den är tagen som den ovan här med exakt samma inställningar.

– ISO 400 – 24 mm brännvidd – bländare 16 – 30 sekunder slutartid –

Så blir din bild så här, bli inte ledsen. Testa igen. Kolla om det kan vara något som rör sig nära din kamera. Kanske bor du nära en väg som är högt trafikerad eller kanske över tunnelbanan och precis då kommer tåget, det kan orsaka vibrationerna. Så ha tålamod, Rom byggdes inte på en dag.

Hur funkar det vid annat ljus?

Jag fick frågan från Madde om vilka inställningar man skulle ha om man fotograferade exempelvis en adventsljusstake. Så självklart ska jag berätta det också. 

– ISO 100 – 50 mm brännvidd – bländare 18 – 8 sekunder slutartid –

Eftersom ljuset är närmre så blir det ljusare och då behöver du inte ha lika lång slutartid. Här valde jag att ha en mindre bländare för att jag inte upplevde att jag fick någon stjärneffekt när jag kollade i live view på kameran. Dock syns det mer nu när jag har gjort lite inställningar i Lightroom. 

– ISO 100 – 50 mm brännvidd – bländare 20 – 10 sekunder slutartid –

När jag testade med ett vanligt ljus så körde jag en lite annan inställning. Här borde jag nog ha haft en längre slutaretid men jag ville ändå visa på att du behöver anpassa dina inställningar efter olika typer av ljus. 

– ISO 100 – 50 mm brännvidd – bländare 18 – 2,5 sekunder slutartid –

Här kan du tydligt se att när jag går nära denna ljusslingan så blir det mer koncentrerat ljus och då är det ganska kort slutartid som behövs. Du ser också att det blir ganska små stjärnor eftersom ljuskällorna är små. 

Lycka till!

Lycka till med ditt plåtande och tagga gärna mig i bilder som du har tagit efter att du testat på detta. Antingen här eller på instagram där jag heter @carolinefrankesjo, vore superkul att se dina bilder <3 

Inställningen B är att slutaren är öppen så länge som du håller nere avtryckaren. Om du vill plåta med den inställningen rekommenderar jag att du har en avtryckare som är kopplad till kameran via sladd. En trådlös som funkar via IR eller wifi går självklart också bra. Så typ exakt samma tänk som jag skrev om slutartider längre upp i texten. Skillnaden är bara att du själv styr den genom att hålla in avtryckaren så länge som bilden ska exponeras.

(Visited 118 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Malin 4 december, 2018 at 20:54

  Bra tips! Ska man tänka liknande om man vill ha stjärneffekten på t ex en låg vintersol i motljus?

  Reply
  1. Caroline 4 december, 2018 at 22:15

   Det skulle jag nog säga! Dock får du nog ha ganska kort slutartid eftersom det kommer vara ganska ljust. Men testa! Jag ska göra det nästa gång vi faktiskt har en solnedgång. Var ett tag sen nu 😛

   Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *